Inloggen

PCB 't Bolwerk

preview
Weekbrief 2
Jarig
Do 17 september
Lynn (8 jaar) - groep 5
Vr 18 september
Juf Manon - groep 7 
Zo 20 september
Siem  (9 jaar) - groep 6

 

ZWA6-001 Hieperdepiep hoera - Jots

Studiedag 23 september

Op woensdag 23 september a.s. is er een studiedag gepland. Deze dag is de school gesloten. De kinderen hebben deze dag vrij. Als team gaan we een verdiepingsslag maken met het huidige registratiemodel van de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen.

 

Administratie/Studiedag - Basisschool H. Henricusschool

Traktaties

Als uw kind jarig is maken wij er op school ook graag een feestje van. Uw kind staat die dag in de belangstelling en mag in de groep trakteren. Wij vragen u, i.v.m. de geldende hygiëne maatregelen rondom het coronavirus, te kiezen voor voorverpakte traktaties. Bij twijfel of vragen kunt u vooraf even overleggen met de leerkracht. 

 

Corona proof traktatie ideeën: verjaardag vieren op school of crèche

School op Seef

Vanmorgen heeft de wethouder samen met groep 5 weer aandacht gevraagd voor School op Seef. Daaronder valt praktische en teheoretische verkeerseducatie op de basisscholen, maar ook participatie van ouders en leerlingen om de verkeerssituatie zo veilig mogelijk te houden rondom de scholen. Op Unity tv zal hier een verslag van te zien zijn, tevens zijn er foto's gemaakt voor de krant.

 

Inline image

Wanneer houdt u uw kind thuis?

Het RIVM heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor kinderen, maar maakt wel een onderscheid tussen jonge kinderen (0 tot 4 en groep 1 en 2) en oudere kinderen (tot 12 jaar). De jongste groep hoeft bij neusverkoudheid niet thuis te blijven, behalve als ze in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft, of als iemand in het huishouden last van koorts of benauwdheid heeft. Dan blijven alle gezinsleden thuis.

 

Ook hoeven jonge kinderen zich meestal niet te laten testen bij milde klachten, omdat ze vrij vaak ziek zijn en het heel belastend is voor kinderen. Toch zijn er een paar uitzonderingen.

Ze moeten zich wel laten testen:

 • Bij een uitbraakonderzoek
 • Als kinderen verschillende klachten hebben die bij corona passen
 • Als ze in contact zijn geweest met iemand die het virus heeft

Strengere richtlijnen oudere kinderen

Voor kinderen in groep 3 tot en met 8 zijn de richtlijnen wat strenger. Zij moeten wél thuisblijven bij klachten, dus ook bij een neusverkoudheid. Als er klachten zijn die regelmatig terugkeren, zoals hooikoorts of een chronische aandoening, geldt er wel een uitzondering. "Want als je elk jaar hooikoorts hebt, weet je hoe het voelt", zegt een woordvoerder van het RIVM.

 

De richtlijnen van het RIVM op een rijtje

 • Bij milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden en/of plotseling verlies van reuk of smaak: laat je testen en blijf je thuis tot de uitslag van de test bekend is (dit geldt niet voor kinderen tot en met groep 2). Als u besluit niet te laten testen moet uw kind ten minste 24 uur geen klachten meer hebben voordat hij/zij weer naar school mag.
 • Bij koorts of benauwdheid blijft iedereen in het huishouden thuis
 • Als iemand in het huishouden positief is getest op Covid-19, blijft iedereen in het huishouden thuis. Krijg je klachten? Dan laat je je testen
 • Kom je terug uit een Covid-19-risicogebied, dan hoeven kinderen tot 12 jaar niet in quarantaine. Wel moeten ze thuisblijven als ze klachten krijgen

Om het u iets makkelijker te maken, is er een 'beslisboom' gemaakt door de RIVM. Aan de hand daarvan kunt u door middel van een paar vragen uitzoeken of uw kind thuis moet blijven. De vragen voor jonge kinderen vindt u hier en voor oudere kinderen hier.

Klassenouders

Wat is een klassenouder?

Een klassenouder is de belangrijkste schakel tussen een juf of meester en de ouders/verzorgers van de kinderen in een klas. Het gaat vooral om  organisatorische zaken waarbij een klassenouder de leerkracht ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse paasbrunch, het Sinterklaasfeest of het plannen van een excursie voor de kinderen. De klassenouder houdt de andere ouders op de hoogte van de activiteiten, benadert ze als er meer ondersteuning nodig is en helpt mee met de voorbereidingen.

Trouwens: een klassenouder kan een moeder maar natuurlijk ook een vader zijn!

Vaak zijn er twee klassenouders per groep. Dat is handig omdat je elkaar op die manier kunt helpen en eventueel vervangen. Voorwaarde om klassenouder te kunnen worden is dat je kind wel in de desbetreffende groep zit. Tevens ben je automatisch lid van de OR (ouderraad) en organiseer je samen de schoolbrede activiteiten.

 

Acht belangrijkste taken

Voordat je definitief besluit om klassenouder te worden is het goed om te weten wat er ongeveer van je verwacht wordt. Hieronder de acht belangrijkste taken van een klassenouder:

 • Je helpt bij het opzetten en organiseren van activiteiten voor de groep. Denk bijvoorbeeld aan excursies, uitstapjes, een groepfeest, verjaardag of afscheid van de leerkracht;
 • Je ondersteunt de leerkracht bij activiteiten van de klas;
 • Je bereidt, samen met de andere klassenouders en de OR, verschillende activiteiten voor. Denk aan het regelen van de kerstversiering, bordjes en bestek kopen voor de Paasbrunch en het organiseren van een verjaardagsfeest;
 • Je betrekt nieuwe ouders bij de school en de groep;
 • Je bent de centrale schakel in de communicatie van ouders naar leerkracht en andersom.

Het stralende middelpunt

Zoals je leest is klassenouder zijn een verantwoordelijke maar erg leuke en sociale ‘job’. Je bent het stralende middelpunt en je zorgt ervoor dat zaken soepel verlopen. Handig om te weten; de leerkracht is én blijft de eindverantwoordelijke.

Naast dat het gewoon erg leuk is om ‘klassenouder te zijn’ levert het je ook veel extra’s op. Je bent bijvoorbeeld nauw betrokken bij de klas van je kind, je vergroot je netwerk, je ontpopt je tot een heuse spin in het web en je vervult een hele dankbare taak. 

 

Enthousiast geworden? Meld je dan via de mail aan bij de leerkracht!!

 

De acht belangrijkste taken van een klassenouder - Leuk leren - oefen met alle vakken van de basisschool

Ateliers

Één van de maatregelen die we als school moeten treffen, ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus, is dat we zo min mogelijk volwassenen mogen verwelkomen in de school. We hebben daarom besloten het atelieronderwijs, voor de groepen 5 t/m 8, voorlopig zelf vorm te geven. Normaliter worden we hierin ondersteund door externen die ateliers verzorgen. De komende weken, tot aan de herfstvakantie, organiseren we de ateliers met de leerkrachten van de onder- en de bovenbouw op woensdagochtend. 

 

SP - Atelieronderwijs | denoordwijkseschool

Belangrijke data
  Studiedag, school gesloten 23 september 2020      
  Schoolbrengweek 14 - 18 september                    
  15 okt.2020        
 
 

 

Belangrijke gegevens in mei

Ingezonden
Webinar CJG; Eerste hulp bij ruzie en conflicten tussen kinderen

Op 24 september 2020 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin in samenwerking met Tischa Neve een webinar over eerste hulp bij ruzie en conflicten tussen kinderen. Het is bedoeld voor alle ouders met kinderen van 2 tot en met 12 jaar.

Broers en zusjes, vriendjes en vriendinnetjes…. Dat verloopt niet altijd even soepel en zonder gedoe. Dat geeft niet en hoort erbij, maar het is wel fijn als jij als ouder je kinderen kunt begeleiden om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. En waarom zijn ruzietjes en conflicten eigenlijk best heel goed voor een kind?

In dit webinar (een online lezing die je thuis vanachter je computer volgt) neemt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve je mee in het thema ruzie en conflicten vanuit een oplossingsgerichte en positieve benadering.  

 

Een webinar vol met heldere, praktische uitleg die je gelijk kunt toepassen in de praktijk:

 • Waarom ruzie en conflicten tussen broers en zussen eigenlijk heel goed zijn…
 • Wat kun je als ouder doen om ruzies en conflicten niet de spuigaten uit te laten lopen?
 • Hoe leer je je kinderen ermee omgaan?
 • Waar bemoei je je wel en niet mee?
 • Hoe steun je je kind bij een ruzie of conflict met een vriendje of vriendinnetje?

Dit webinar vindt plaats op donderdag 24 september van 20.30 tot 21.30 uur.

Aanmelden voor de gratis CJG-webinar kan via www.cjgcursus.nl

Muziekonderwijs Leiderdorp

Inline image

Plusklassen Alesco

Het ontwerpend en onderzoekend leren daagt leerlingen met een voorsprong
uit om eens op andere manieren na te denken over vraagstukken. In de
plusklassen van Alesco kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar elke zaterdag
of zondag terecht voor wat uitdaging in een peergroep. Neem contact op
voor inschrijving of voor een vrijblijvende proefles via
www.alesco.school. Om een impressie te krijgen van de lessen kun je ook
de FB pagina volgen.

 

Winactie Alesco